Logotyp Unii Europejskiej

Kontrast

Czcionka:

Szczegółowa informacja o publikacji oznaczonej indntyfikatorem ISBN

Wszystkie metadane publikacji dostępne są pod stabilnym adresem URL:
https://e-isbn.pl/IsbnWeb/record/export_onix.xml?record_id=10645771

Opisy wszystkich publikacji tego wydawcy dostępne są pod stabilnym adresem URL:
https://e-isbn.pl/IsbnWeb/record/export_publisher_onix.xml?publisherId=61734

Opis fizyczny

Skład produktu
publikacja
Forma

forma podstawowa

książka

Forma produktu

Książka w miękkiej oprawie

szczegóły formy

Ze skrzydełkami

słowny opis formy

z infografikami
Zawartość

zawartość podstawowa

Tekst (do odczytu wzrokowego)

zawartość dodatkowa

Ilustracje
Tabele, wykresy, diagramy, grafy
Wymiary/waga

szerokość

148 mm

wysokość

210 mm

głębokość

16 mm

ciężar

336
Liczba stron / czas trwania / wielkość pliku

liczba stron całej zawartości

240
Strony

liczba numerowanych stron głównego tekstu

222
Strony

Opis bibliograficzny

Tytuł
CO CI SZEPCZE BRZUCH?
Twórca

autor

GELTZ, ŻANETA
Wydanie

typ wydania

Wydanie

numer wydania

1

miejsce wydania

Poznań
Język

język publikacji

polski
Wydawca

imprint

GELTZ MEDIA HIPOALERGICZNI

pełna nazwa wydawcy

Data

data wydania

2023-09-05

data upublicznienia metadanych

2023-09-05

Opis marketingowy

Spis treści

Recenzje książki - 7
Słowo wstępu - 11
Przedmowa - 13
Podziękowania - 15
Część 1: Co się stało z pszenicą, że zaczęła nam szkodzić? [2019] - 18
Część 2: Naukowo o tym, dlaczego powinniśmy unikać żywności skażonej glifosatem. [2020] - 44
Część 3: Chemia rolna, nadmiar mięsa i pszenicy, niedobór jodu i cynku – co jeszcze osłabia naszą odporność? [2021] - 84
Część 4: Dieta mięsna, czy roślinna – która jest zdrowsza dla człowieka? [2022] - 140
Część 5: Co jeść? - 180
Część 6: Żywność ekologiczna, czyli jaka? Artykuł gościnny dr inż Urszuli Sołtysiak - 206
Sylwetki prelegentów - 218
Bibliografia - 224

Tekst promocyjny

Nowa książka, która nie oferuje diet odchudzających, przepisów czy szybkich rozwiązań. Wręcz odwrotnie: przedstawia wyjście z głębokiego lasu – błędu, w który wprowadziły nas reklamy, braki wiedzy niektórych dietetyków, porady celebrytów. A także grupy przemysłowe, które stać na prowadzenie licznych i szeroko zakrojonych kampanii reklamowych, mających nas nakłonić do tego, byśmy bezrefleksyjne JEDLI. Jedli to, co widzimy w telewizji, w gazetkach hipermarketów, w lokalach gastronomicznych, w kurortach i w kantynach biurowców, w dietach pudełkowych i w barach serwujących fast food. Odkłamanie tego obrazu odżywiania wymaga podjęcia tematyki nie tylko samego pożywienia, ale i przemysłu farmaceutycznego, petrochemicznego, agrochemicznego i – dopiero na samym końcu – spożywczego. (A jest i miejsce na szczyptę branży kosmetycznej i chemicznej). Przedstawiam Państwu książkę, w której na 240 stronach starałam się dla Państwa zawrzeć najważniejsze odpowiedzi na nurtujące nas dzisiaj pytania, abyśmy wszyscy podążali powoli w stronę zdrowia, a nie choroby.

Książka, którą dla Państwa przygotowałam, to efekt wieloletniej pracy; nie tylko mojej, wielu naukowców, specjalistów – ale również Waszej. Skrzętnie notowałam nurtujące Państwa pytania i wątpliwe kwestie, z którymi mierzy się pacjent u różnych lekarzy.

To nie jest książka dla każdego.

Zdrowie to regularna praca, dyscyplina i świadomość konieczności zdobywania wiedzy na okrągło. Nie bez powodu tak ciężko je odzyskać, jeśli doprowadziliśmy do choroby: koszty odwrócenia szkodliwego procesu są wyższe, niż gdybyśmy podjęli (rzekomy) ból dyscypliny. Książka jest dla osób, które chociaż z jednego powodu zaczęły myśleć o poprawie zdrowia i podniesieniu swojego życia na wyższy poziom świadomości: to może być planowana ciąża, narodziny dziecka, cierpienie bliskiej osoby, depresja związana z nieznośną pracą, zakręt życiowy, przebyta choroba, trwająca choroba, niewesoła diagnoza, niechciane kilogramy, chroniczne zmęczenie, brak zrozumienia własnego stanu niechęci do życia czy dalszego rozwoju –powodów są dziesiątki. Nie jest to książka dla osób, które nie podejmą trudu zmiany odżywiania się, albo dla osób, którym łatwo przychodzi powiedzieć: „Ja nie mam na to czasu!”, „To jest zabawa dla młodych!”, „Kiedy ja mam to wszystko robić?”.

Co znajdziemy w książce?

Oprócz 4 rozdziałów zawierających blisko 100 pytań, które padły podczas 4 ostatnich edycji Forum Alergii w Łodzi (odbywających się od 2016 roku podczas targów naturaFOOD & beECO w hali EXPO), i w ślad za nimi idących odpowiedzi naukowców i lekarzy, znajdą Państwo 2 dodatkowe rozdziały. Jeden podsumowuje całą wiedzę o tym, co należy jeść dla osiągnięcia długofalowego zdrowia, czego należy unikać, jak układać listę zakupów, jak komponować zdrowy talerz; zawiera także dwie kontrowersje dotyczące pieczywa pełnoziarnistego i mleka krowiego – które uporczywie są nam polecane jako zdrowe. Drugi stanowi kompendium informacji na temat żywności ekologicznej z perspektywy eksperta w tym temacie.

Książka została wzbogacona również o 11 polecanych badań, które warto wykonać – a o których niekoniecznie dowiemy się w gabinecie lekarza rodzinnego – a także kilka bardzo ważnych pozycji książkowych z myślą o tych z Państwa, którym nasza wspólna praca nad książką dopiero otworzy oczy, niczym okno na świat, i zechcą wiedzieć znacznie więcej. W książce znajdą Państwo również liczne opracowania graficzne.

https://hipoalergiczni.pl/ksiazka-co-ci-szepcze-brzuch

Nota biograficzna

Żaneta Geltz (ur. 1974) – polska pisarka, publicystka, badaczka zjawiska alergii i związku zachodzącego pomiędzy zdrowiem człowieka a kondycją środowiska naturalnego, mówczyni motywacyjna, moderatorka debat naukowych.
Autorka 20 wydań czasopisma HIPOALERGICZNI. Pisze o edukacji, zrównoważonym rozwoju, roli szczęścia w życiu człowieka, o dobrostanie zwierząt, permakulturze i wpływie organicznego stylu życia na zdrowie obecnych i przyszłych pokoleń. Od wielu lat jest jurorką w licznych konkursach skupionych na wyłanianiu produktów korzystnych dla zdrowia człowieka i bezpiecznych dla otoczenia. Jako wydawca niezależnych czasopism o charakterze medyczno-naukowym dostarcza Czytelnikom najświeższe doniesienia naukowe i wywiady z najlepszymi specjalistami.
Ukończyła Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, kierunek filologia angielska. Jest również absolwentką podyplomowego studium ekonomii i trzyletniego szkolenia z mediacji i negocjacji prowadzonego przez prof. Zbigniewa Nęckiego. Z zawodu publicystka i trenerka rozwoju osobistego. Przez 11 pierwszych lat pracy zawodowej – jako certyfikowany negocjator – prowadziła negocjacje kontraktów handlowych z kupcami największych sieci hipermarketów, po czym postanowiła zostać adwokatem konsumentów i dostarczać antidotum na nieetyczne praktyki reklamowe i agresywny marketing międzynarodowych koncernów. Wyróżniona w 2013 r. w wielkopolskiej edycji konkursu AS ODPOWIEDZIALNEGO BIZNESU. Organizuje debaty naukowe, plebiscyty ekologiczne i ma na koncie ponad 250 wystąpień publicznych poszerzających świadomość konsumencką w zakresie zdrowia i ekologii.
Więcej na: www.zanetageltz.pl

Gdzie zamówić:
https://butik.hipoalergiczni.pl/produkt/ksiazka-co-ci-szepcze-brzuch

Dodatkowy opis

cytat z recenzji

Przeczytałam książkę „Co ci szepcze brzuch” nie mogąc się od niej oderwać, zachłannie, z ciekawością każdej kolejnej strony i rozdziału. Na pewno nie ostatni raz. Jest dla mnie kompendium wiedzy o tym, jak mądrze podejść do swojego odżywiania. Nie do diety, nie do chwilowych zmian spowodowanych nadmiarem kilogramów, czy dolegliwościami ze strony różnych narządów. To nie o tym. Informacje podawane w kolejnych rozdziałach przybliżają do dokonania stopniowych i trwałych zmian w odżywianiu, w wyborach żywieniowych, których efektem jest szeroko pojęte zdrowie, dobrostan całego organizmu. Tak bardzo to podejście różni się od głównego nurtu trwania w nieświadomości, nadmiernej konsumpcji i bezrefleksyjnej suplementacji, który przyczynia się do rozwoju chorób cywilizacyjnych.Książka to w znacznej mierze zapis rozmów z lekarzami i naukowczyniami zajmującymi się badaniem wpływu różnego rodzaju składników pożywienia na szereg procesów zachodzących w żywych organizmach i na powstawanie chorób. To także przesłanie dotyczące ekologicznej i biodynamicznej hodowli zwierząt oraz produkcji żywności. To dalekowzroczne myślenie o skutkach rabunkowego traktowania środowiska zestawione z tym bardziej świadomym podejściem, popartym wynikami badań naukowych. Dla mnie - lekarki skon- centrowanej na profilaktyce zdrowotnej - to skarbnica wiedzy i inspiracji, które chcę wprowadzać nie tylko u siebie i w swojej rodzinie, ale i propagować szerzej. Jestem przekonana, że przyniesie to trwały efekt w postaci zdrowia tym, którzy nie boją się pytać, czy szukać tego, co dla nich dobre i uparcie wprowadzać to w życie. Dziękuję, że mogłam przeczytać tę książkę i z niej skorzystać.- dr n. med. Agata Plech, Ordynator Oddziału Okulistycznego Szpitala Śląskiego w Cieszynie Centrum Medyczne BESKIDMED, www.beskidmed.pl

cytat z recenzji

W czasie swojej ponad 35-letniej aktywności zawodowej obserwuję kilkukrotny wzrost zachorowań na cukrzycę, nowotwory, zaburzenia psychiczne, autyzm, alergie, choroby układu krążenia. Współczesna medycyna i kształcenie kadr medycznych bardzo dużo czasu poświęca diagnostyce i coraz skuteczniejszym schematom leczenia. Poprawiają się cudownie wyniki leczenia, jednak mało kto zwraca uwagę na przyczynę dramatycznego wzrostu zachorowań. Szczególnie na nowotwory. Książka ta łączy kropki. Pokazują to też liczne badania naukowe z całego świata, że rozpoczęcie masowej produkcji żywności z wykorzystaniem toksycznych dla środowiska środków ochrony roślin w ostateczności trafia do naszych jelit, krwi, tkanek czyniąc spustoszenie. Bez zrozumienia tych zależności trudno jest skutecznie leczyć i zapobiegać chorobom. Każdy sam może mieć szansę na zmianę jakości swojego życia dzięki ekologicznej edukacji, gdyż wiedza i doświadczenie to klucz do sukcesu.Jako lekarze specjaliści mamy jedno i drugie. Dlatego z poczucia uczciwości i całościowego traktowania zdrowia piszemy o tym, co stanowi źródło skuteczności postępowania, aby być zawsze zdrowym i szczęśliwym.- dr n. med. Tadeusz Oleszczuk, specjalista ginekolog położnik, www.tadeuszoleszczuk.pl

cytat z recenzji

Żaneta Geltz to niezłomna propagatorka wiedzy na temat zdrowego odżywiania, ekologii i szeroko rozumianej wiedzy dotyczącej ochrony naszej planety. Jest niezwykłą osobą, której pasja i powołanie dały tysiącom ludzi możliwość zapoznania się z tym, co dla nas ważne. Książka ta to zapis spotkań, na które autorka zaprosiła wybitnych lekarzy i naukowców, aby uzyskać odpowiedzi na fundamentalne pytania dotyczą- ce naszego zdrowia. Niezwykła celność zadawanych przez autorkę pytań jest wynikiem jej wrodzonej rzetelności i dociekliwości, te wspaniałe cechy uzupełniają jej niewątpliwie wielki talent redaktorski.Chciałbym zobowiązać wszystkich, do których dotrze ta książka, aby zapoznaliz jej treścią jak największe grono osób, ze szczególnym uwzględnieniem młodego pokolenia, bo to właśnie od naszych dzieci zależy to, jak będzie wyglądać przyszłość. Tylko za pomocą odpowiedniej edukacji możemy podnieść świadomość, a przez to skutecznie zadbać o zdrowie kolejnych pokoleń. Składam na 9 ręce autorki szczere podziękowania za wspaniałą pracę i wytrwałość w odkrywaniu prawdy na temat naszego zdrowia. Książka pt. „Co ci szepcze brzuch?” jest bezcennym zbiorem najważniejszych informacji niezbędnych dla każdego nas. Wyposażeni w tę wiedzę możemy podejmować właściwe wybory żywieniowe i cieszyć się nieustającym zdrowiem.- Maciej Kowalewski, twórca żywych, ekologicznych kiszonek i przetworów owocowych, www.kowalewski.eu

cytat z recenzji

Publikacja pt. „Co ci szepcze brzuch” pod redakcją Żanety Geltz, niezwykłej propagatorki zdrowia i ekologii w życiu codziennym, stanowi jedno z pierw- szych i wyjątkowych ujęć problematyki łączącej żywność, żywienie i zdrowie, które pojawiło się na rynku wydawniczym w Polsce. To książka dla każdego z nas, bowiem codziennie występujemy w roli konsumenta, który decyduje o tym co wybiera i czym się kieruje. Czytając spisane wypowiedzi wybitnych ekspertów – lekarzy i naukowców, możemy dowiedzieć się o własnej sile w drodze do utrzymania dobrostanu i zadowalającej kondycji zdrowotnej. Wiedza, której dostarcza nam lektura książki jest unikalna, potwierdzona badaniami naukowymi oraz wieloletnim doświadczeniem ekspertów, dlatego powinna być propagowana przez wszystkich, którzy się z nią zapoznają, aby stanowiła rozwiewający wątpliwości, inspirujący materiał dla jak najszerszego grona od- biorców – swoisty drogowskaz postępowania. Jest to niezwykle ważne wobec 10 otaczającej nas zewsząd chemizacji produkcji rolnej i przetwórstwa żywności, a także konwencjonalnego podejścia do zdrowia, zamiast stosowania profilaktyki uwzględniającej wysokiej jakości naturalną, ekologiczną żywność. Osobiście, jako osoba zajmująca się naukowo żywnością ekologiczną od wielu lat, bardzo doceniam kompleksowe podejście prezentowane w publikacji, które w niekwestionowany sposób potwierdza silną korelację między żywnością i jej składnikami, sposobem żywienia i zdrowiem.- dr hab. Renata Kazimierczak, prof. SGGW

Nakład

pierwszy nakład

1000
Dystrybutor/Dystrybutorzy

BUTIK HIPOALERGICZNI

NIP 7791454970
email zaneta.geltz@hipoalergiczni.pl
email butik@zanetageltz.pl
Dostępna u dystrybutora Tak

Kategoria statystyczna Biblioteki Narodowej

Publikacje popularnonaukowe

Kategoria Thema

V
Zdrowie, relacje międzyludzkie i rozwój osobisty

Kategoria Thema

VFD
Medycyna i zdrowie w ujęciu popularnym

Temat

ZDROWIE

Temat

DIETA
Status/dostępność

Status wydawniczy

Publikacja dostępna

Dostępność w handlu

Publikacja dostępna
Cena

cena brutto

69 PLN

stawka VAT

5 %