Logotyp Unii Europejskiej

Kontrast

Czcionka:

Szczegółowa informacja o publikacji oznaczonej indntyfikatorem ISBN

Wszystkie metadane publikacji dostępne są pod stabilnym adresem URL:
https://e-isbn.pl/IsbnWeb/record/export_onix.xml?record_id=1545518

Opisy wszystkich publikacji tego wydawcy dostępne są pod stabilnym adresem URL:
https://e-isbn.pl/IsbnWeb/record/export_publisher_onix.xml?publisherId=3922

Opis fizyczny

Skład produktu
publikacja
Forma

forma podstawowa

publikacja elektroniczna on-line

Forma produktu

Publikacja elektroniczna online - szczegóły nieokreślone
Korzystanie z publikacji
nieograniczone

Opis bibliograficzny

Tytuł
Kuchnia kreolska
Twórca

autor

Ronhard, Kazik
Wydanie

typ wydania

Wydanie poprawione

numer wydania

3

opis typu wydania

Książka wydana w serwisie Draft2Digital, tam jako wyd.1

miejsce wydania

Warszawa
Język

język publikacji

polski
Wydawca

imprint

Galeria Artefaktura

pełna nazwa wydawcy

Data

data wydania

2022-03-04

data upublicznienia metadanych

2022-03-04

Opis marketingowy

Spis treści

ZUPY
BULION WARZYWNY
ZUPA KREOLSKA PANI BEGUE
ZUPA BIAŁA
ZUPA W KAMIONCE
ZAPIEKANA ZUPA CEBULOWA
ZUPA KREM Z KRABA
GUMBO KURCZAKOWO-OSTRYGOWE
GUMBO WEGETARIAŃSKIE
KREMOWA ZUPA OSTRYGOWA
KREOLSKIE DANIE RYBNE (BOUILLABAISSE)
ZUPA Z CZARNEJ FASOLI
KREOLSKA ZUPA FASOLOWA
GUMBO KREWETKOWE
GUMBO Z BAKŁAŻANA
BALTIMORSKA ZUPA KRABOWA
ZUPA MIGDAŁOWA
DROBIOWE GUMBO
ZUPA KREM Z KURCZAKA
ZUPA RAKOWA
ZUPA KURCZAKOWA
ZUPA OSTRYGOWA Z OKRĄ
TARTY
NIEZAWODNY PRZEPIS NA SPÓD DO TARTY
CIASTO NA SPÓD DO TARTY II (MOJE ULUBIONE SZYBKIE CIASTO)
TARTA Z OSTRYGAMI POD BESZAMENEM
PYSZNA TARTA RODZYNKOWA
SOSY I DODATKI
SOS A LA MAITRE HOTEL
MARMOLADA KUMKWATOWO-ŚLIWKOWA
MARYNOWANE WIŚNIE
SOS RODZYNKOWY DO SZYNKI
SOS PIECZARKOWY
SOS POMIDOROWY
BESZAMEL
SOS Z KWAŚNEJ ŚMIETANY
SOS HOLENDERSKI
SOS CHRZANOWY
SOS ŚMIETANOWY
SOS MAJONEZOWY
SOS VINAIGRETTE
SOS VINAIGRETTE 2
MUSZTARDA KREOLSKA
KREMOWY SOS DO KURCZAKA
PIECZONE POMARAŃCZE
LUIZJAŃSKI SOS DO DROBIU
SÓL SELEROWA
PRZYPRAWA CAJUN
PODSTAWOWA PRZYPRAWA KREOLSKA
PRZYPRAWA KREOLSKA DO KREWETEK
SOS BARBECUE NA CIEPŁO
GLAZURA Z SOSU BARBECUE
PRZYPRAWA INDYJSKA
JABŁKOWE KULECZKI W SYROPIE
SOS KREWETKOWY DO RYBY
ROMATYCZNA KANTALUPA
SOS CYTRYNOWY DO RACUSZKÓW
SOS KREOLSKI
SOS KREOLSKI 2
SOS KAPAROWY
PRZYSTAWKI
FLORYDZKIE GASPACHO
SAŁATKA “GWIAZDA BETLEJEMSKA”
SAŁATKA Z AWOKADO
SAŁATKA OWOCOWA Z KURCZAKIEM
JABŁKA Z CYNAMONEM
SAŁATKA PIRATA JEANA LAFITTE
COLE SLAW
NIEDROGI PASZTET WIEPRZOWY
KANAPKI Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI
ŻELATYNOWE BABECZKI Z KURCZAKIEM
PASZTECIKI DROBIOWE
KANAPKI Z PAPAJĄ
KANAPKI Z SUSZONĄ WOŁOWINĄ
KRAB W MUSZELKACH
PASZTET Z KREWETEK
GOTOWANA OKRA
SAŁATKA KREWETKOWA
SAŁATKA Z KREWETEK I GROSZKU
CHLEBEK OSTRYGOWY
SMAŻONE OSTRYGI A LA NORFOLK
DRÓB I INNE MIĘSA
WOŁOWE ŻEBERKA W SOSIE POMIDOROWYM
NADZIEWANE WIEPRZOWE KIESZONKI
KOCIOŁEK Z CIELĘCINĄ
KRÓLIK NA SPOSÓB MARYLANDZKI
WĄTRÓBKA CIELĘCA
DROBIOWE WĄTRÓBKI W KOKILKACH
JAJA NADZIEWANE WĄTRÓBKAMI DROBIOWYMI
KURCZAK A LA ŻÓŁW
GOŁĘBIE W KRUCHYM CIEŚCIE
PIECZONE GOŁĘBIE Z PILAWEM
KURCZAK Z PIECZARKAMI
DUSZONY KURCZAK Z KLUSKAMI
KURCZAK NA GRILLU
PIECZONY KURCZAK Z MARYLANDU
KURCZĘ W CIEŚCIE
HASH Z KURCZAKA
MAŁE BURGOO
GULASZ KREOLSKI
HASH Z WOŁOWINY
DŻAMBALAJA
KREOLSKI GULASZ Z WOŁOWINY
ZAPIEKANKA Z RYŻU I KURCZAKA
KACZKA W IMBIRZE
KREOLSKIE ZRAZY Z JABŁKAMI
HAMBURGERY Z RUSZTU
SZYNKA W GORCZYCY
SZYNKA PIECZONA NA RUSZCIE
PIECZEŃ Z BEKONEM
SZYNKA Z ANANASEM
SZYNKA NA SPOSÓB WIRGINIJSKI
FLACZKI NA CHRUPKO
KURCZAK A LA ŻÓŁW
PIECZONE KUROPATWY
GULASZ BRUNSZWICKI Z OKRĄ
PIECZONY UDZIEC JAGNIĘCIA
KURCZAK CHILI CON CARNE
GROCH Z RYŻEM
DOMOWA FASOLA
FASOLA SZPARAGOWA Z BOCZKIEM
NADZIENIA
NADZIENIE CHLEBOWE
NADZIENIE Z KASZTANÓW
NADZIENIE JABŁKOWE
NADZIENIE Z OSTRYG
NADZIENIE Z CHLEBA KUKURYDZIANEGO
RYBY I OWOCE MORZA
FLĄDRA
ALOZA PIECZONA NA DESCE
PIECZONA MAKRELA HISZPAŃSKA
KRABOWE KROKIETY
KROKIETY Z KREWETEK I RYŻU
HOMAR A LA NEWBURGH
OSTRYGI
OTWIERANIE OSTRYG
OSTRYGI PO LUIZJAŃSKU
ZAPIEKANY HOMAR
SMAŻONE OSTRYGI
SIERPIK A LA MAITRE D’HOTEL
SIERPIK NADZIEWANY KREWETKAMI
RYBNE RACUSZKI
DANIA JARSKIE
NADZIEWANE PATISONY
OKRA Z POMIDORAMI
KARCZOCHY
NADZIEWANE PAPRYKI
SŁODKI SUFLET Z KASZTANÓW
KROKIETY ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW
SŁODKIE ZIEMNIAKI PO KREOLSKU
SMAŻONA SALSEFIA
BAKŁAŻAN
SMAŻONA OKRA
OKRA
KANDYZOWANE MARCHEWKI
SMAŻONE CIASTECZKA Z KABACZKA
RACUSZKI Z KUKURYDZĄ
CIASTO NA OWOCOWE RACUSZKI
RACUSZKI Z JABŁEK
RACUSZKI POMARAŃCZOWE
RACUSZKI Z KASZY KUKURYDZIANEJ
KREOLSKIE PLACKI RYŻOWE
KROKIETY RYŻOWE
PLACKI KUKURYDZIANE
JAJA NOWOORLEAŃSKIE
ŚWIEŻE ZIARNA FASOLI
ZIELONY GROSZEK ZE ŚMIETANĄ
JAJA A LA PONCE DE LEON
JAJA A LA BALTMORE HOTEL
OMLET KREOLSKI
KREOLSKA POLENTA
ZAPIEKANKA KUKURYDZIANA
PUDDING KUKURYDZIANY
PLACKI KOPACZA
PTYSIE W KOKILKACH
SUFLET KUKURYDZIANY
PLACUSZKI NA KWAŚNYM MLEKU
FLANELOWE PANKEJKI
PLACKI NA BLASZE
KROKIETY RYŻOWE
KREOLSKIE PLACUSZKI RYŻOWE
PIECZONA KASZKA HOMINY
RYŻ Z POMIDORAMI
DZIKI RYŻ Z PIECZARKAMI
RYŻ Z CURRY
RYŻ Z ANANASEM
PIECZYWO
CHLEB NA SKWARKACH
KUKURYDZIANE BABECZKI
BUŁECZKI PODWIECZORKOWE
CHLEBEK KUKURYDZIANY
BUŁECZKI SEROWE
BABECZKI Z MĄKI KUKURYDZIANEJ
LUIZJAŃSKIE WAFLE
WAFLE WIRGINIJSKIE
GNIECIONE BUŁECZKI
BUŁECZKI NA PROSZKU
BUŁECZKI NA DZIEŃ DOBRY
KUKURYDZIANE PALUSZKI
BUŁECZKI Z RODZYNKAMI
BABECZKI NA MAŚLANCE
CHRUPIĄCY CHLEBEK
DESERY
DESER Z PAPAI
MARMOLADA POMARAŃCZOWA
GALARETKA Z GUJAWY
GLAZUROWANE PIECZONE JABŁKA
SOS RABARBAROWY
SOS DO RACUCHÓW
SORBET MIĘTOWY
KREM DO PUDDINGU
PUSZYSTY KREM DO CIAST OWOCOWYCH
GALARETKA GREJPFRUTOWA
DUSZONE SUSZONE ŚLIWKI
PIECZONA PAPAJA 1
PIECZONA PAPAJA 2
PIANKA ŻELATYNOWA
DOMOWY TWARÓG ZE ŚMIETANĄ
GORĄCE CIASTECZKA
NAPOJE I DRINKI
MINT JULEP
HERBATA MIĘTOWA
PONCZ PLANTATORA
SYLLABUB Z KAROLINY PÓŁNOCNEJ
EGG NOG
AROMATYCZNY CYDR
ZAZARAC
TOM AND JERRY
KOKTAJL “GODZINA WYTCHNIENIA”
STRONA REDAKCYJNA

Tekst promocyjny

Kuchnia kreolska odzwierciedla charakter obszaru, na którym się narodziła: Luizjany. Znalazły w niej odbicie wpływy francuskie, hiszpańskie, włoskie, meksykańskie i amerykańskie, a także bliska obecność Zatoki Meksykańskiej i wielkiej rzeki Missisipi. W rezultacie można ją uznać za kuchnię kosmopolityczną. Wśród tej barwnej mieszaniny nie brak jednak również zupełnie oryginalnych, kreolskich receptur, jak gumbo, dżambalaja czy burgoo, nie mówiąc o daniach nawiązujących swą nazwą do konkretnego miejsca (sierpik karoliński czyli pompano podawany na sposób nowoorleański), albo wręcz do jakiejś postaci historycznej, jak generał Lee czy madame Begue, sławna restauratorka z Nowego Orleanu.

Kuchnia kreolska powinna zdobyć serce polskiego czytelnika z kilku powodów. Przede wszystkim jest to kuchnia szalenie ekonomiczna, w której nic się nie marnuje. Prostota i czerpanie ze wzorów kuchni włoskiej, francuskiej, brytyjskiej i meksykańskiej zapewniają jej różnorodność i malowniczość, natomiast ścisłe zasady, a także sposób dobierania składników, sprawiają, że jej potrawy zachowują charakterystyczny aromat i oryginalność nawet w innej strefie klimatycznej.

Fakt, że w kuchni kreolskiej rządzi prostota, fantazja i gospodarność, czyni ją również znakomitym wyborem dla nowoczesnych pań domu, ale także panów, którzy coraz częściej chcą uczestniczyć w tym kameralnym happeningu, jakim jest gotowanie. Tym bardziej, że w kuchni kreolskiej można znaleźć wiele ciekawych dań do przygotowania na świeżym powietrzu.
Dystrybutor/Dystrybutorzy

Draft2Digital.com

Dostępna u dystrybutora Tak

Kategoria statystyczna Biblioteki Narodowej

Poradniki i przewodniki

Temat

Gotowanie

Temat

przepisy

Temat

kuchnia
Status/dostępność

Status wydawniczy

Publikacja dostępna

Dostępność w handlu

Publikacja dostępna
Cena

brak ceny

skontaktuj się z dostawcą