Logotyp Unii Europejskiej

Kontrast

Czcionka:

Szczegółowa informacja o publikacji oznaczonej indntyfikatorem ISBN

Wszystkie metadane publikacji dostępne są pod stabilnym adresem URL:
https://e-isbn.pl/IsbnWeb/record/export_onix.xml?record_id=4235154

Opisy wszystkich publikacji tego wydawcy dostępne są pod stabilnym adresem URL:
https://e-isbn.pl/IsbnWeb/record/export_publisher_onix.xml?publisherId=2000000000

Opis fizyczny

Skład produktu
publikacja
Forma

forma podstawowa

publikacja elektroniczna on-line

Forma produktu

Publikacja elektroniczna online - szczegóły nieokreślone

szczegóły formy

EPUB

szczegóły formy

Mobi
Korzystanie z publikacji
nieograniczone
Zabezpieczenia
Cyfrowy znak wodny

Opis bibliograficzny

Tytuł
Jak czytać i rozumieć etykiety
Twórca

autor

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska

autor

Ewa Sypnik-Pogorzelska

redaktor

Justyna Mrowiec

redaktor

Zofia Wydra

redaktor

Iwona Kresak

redaktor

Małgorzata Różycka

redaktor

Agnieszka Adamiak

autor okładki lub reprodukowanego dzieła

Magdalena Betlej

redaktor

Tomasz Zajbt

redaktor

Marcin Fabijański
Wydanie

typ wydania

Wydanie

numer wydania

1

miejsce wydania

Warszawa
Język

język publikacji

polski
Wydawca

imprint

RM

pełna nazwa wydawcy

Niebieskie rekordy
Data

data wydania

2024-03-06

data upublicznienia metadanych

2024-03-06

Opis marketingowy

Spis treści

Wstęp, czyli dlaczego warto czytać etykiety


  • Informacje na etykietach

  • Najczęstsze pułapki na etykietach

  • Substancje dodatkowe w żywności

  • Certyfikaty i oznaczenia

  • Tabela z wartością odżywczą

  • Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne

  • Znakowanie produktów

  • Sprzedaż internetowa

  • Podsumowanie

  • PRZEPISY

  • Pieczywo

  • Smarowidła na kanapki

  • Owsianki, nabiał i desery mleczne

  • Wędliny

  • Sosy i pesto

  • Makarony i kluski

  • Słodkości

  • Wody smakowe

  • Bibliografia
  • Dodatkowy opis

    opis pełny

    Co oznacza E300? Czy amarant jest szkodliwy? Czy syrop glukozowo-fruktozowy to też cukier?



    Etykiety umieszczane na opakowaniach produktów spożywczych mają funkcję nie tylko marketingową, lecz także – a może przede wszystkim – informacyjną. Umiejętność ich czytania pomoże ci w dokonywaniu właściwych wyborów żywieniowych, ponieważ wskazują m.in., jaką kaloryczność ma produkt, jaki jest jego skład, jakie substancje odżywcze zawiera, czy ma dużo soli lub cukru. Informacje te są szczególnie ważne dla osób, które cierpią na różnego rodzaju schorzenia, np. na cukrzycę, nadciśnienie, alergie czy zespół jelita drażliwego.



    Z książki dowiesz się:



    jak rozszyfrować informacje zawarte na etykietach,


    jak unikać pułapek zastawianych na nas przez producentów żywności,


    jakie produkty wybierać, a z jakich zrezygnować.


    Znajdziesz tu także przepisy na podstawowe produkty takie jak masło, jogurt, twaróg czy pieczywo, które możesz przygotować w domu bez użycia konserwantów, barwników i sztucznych dodatków.



    Dietosfera to poradnia dietetyczna działająca od 2007 roku. Jej założycielki – Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska – są dyplomowanymi dietetyczkami. Zajmują się też edukacją żywieniową – prowadzą warsztaty i wykłady dla firm, szkół, przedszkoli, angażują się w kampanie edukacyjne i występują w mediach jako ekspertki.

    Dystrybutor/Dystrybutorzy

    Wydawnictwo RM

    NIP PL5251551705
    Dostępna u dystrybutora Tak
    Status/dostępność

    Status wydawniczy

    Publikacja dostępna
    Cena

    cena brutto

    34.99 PLN

    stawka VAT

    5 %