Logotyp Unii Europejskiej

Kontrast

Czcionka:

Szczegółowa informacja o publikacji oznaczonej indntyfikatorem ISBN

Wszystkie metadane publikacji dostępne są pod stabilnym adresem URL:
https://e-isbn.pl/IsbnWeb/record/export_onix.xml?record_id=7003435

Opisy wszystkich publikacji tego wydawcy dostępne są pod stabilnym adresem URL:
https://e-isbn.pl/IsbnWeb/record/export_publisher_onix.xml?publisherId=14984

Opis fizyczny

Skład produktu
publikacja
Forma

forma podstawowa

książka

Forma produktu

Książka w miękkiej oprawie
Zawartość

zawartość podstawowa

Animacja narratywna
Wymiary/waga

szerokość

17 cm

wysokość

24 cm
Liczba stron / czas trwania / wielkość pliku

liczba numerowanych stron głównego tekstu

403
Strony

Opis bibliograficzny

Tytuł
"Jabłka zaś ziemne, a po teraźniejszemu kartofle"
Podtytuł
Znaczenie ziemniaka w Europie i na ziemiach polskich ze szczególnym uwzględnieniem Dolnego Śląska w kontekście historii i teraźniejszości /
Tytuł oryginału
Znaczenie ziemniaka w Europie i na ziemiach polskich ze szczególnym uwzględnieniem Dolnego Śląska w kontekście historii i teraźniejszości
Twórca

redaktor

Nowosielska-Sobel, Joanna

redaktor

Strauchold, Grzegorz (1958-....) ISNI 0000000078452729

redaktor

Nowakowski, Rafał ISNI 0000000111552079
Wydanie

typ wydania

Wydanie

numer wydania

1

miejsce wydania

Kraków :
Język

język publikacji

polski

język oryginału

polski
Wydawca

imprint

Ośrodek Kultury i Sztuki we Wrocławiu

pełna nazwa wydawcy

OŚRODEK KULTURY i SZTUKI we Wrocławiu

adres siedziby

Rynek-Ratusz 24
50-101 Wrocław

adres www

numer telefonu

e-mail

Inna rola wydawnicza

współwydawca

Instytut Historyczny Uniwersytetu Wrocławskiego
Data

data wydania

2018-12-30

data upublicznienia metadanych

2018-12-30

Opis marketingowy

Spis treści

Słowo wstępne:
Wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego Ewa Mańkowska
Przewodniczący Towarzystwa Miłośników Wrocławia Zbigniew Magdziarz

Wstęp merytoryczny
Joanna Nowosielska-Sobel, Grzegorz Strauchold, Rafał Nowakowski

HISTORIA ZIEMNIAKIEM PISANA
Wacław Leszczyński Tajemnice ziemniaka
Wojciech Nowacki Krótka a jakże bogata historia ziemniaka w Polsce po II wojnie światowej
Rudolf Žáček, „… zemňáky a zelé, to je naše živobytí celé…“ K roli brambor ve venkovské společnosti českých zemí 18. a 19. století s přihlédnutím k podhorskému regionu Valašska
Elżbieta Kościk, Zaraza ziemniaczana na Śląsku w połowie XIX w.
Aleksandra Arkusz Uprawa ziemniaka w Galicji
Aleksander Srebrakowski Uprawa ziemniaków na terenie województwa wileńskiego w okresie międzywojennym
Tadeusz Janicki Rola ziemniaków w niemieckiej polityce gospodarczej w Kraju Warty 1939-1945

PRODUKCJA I UŻYTKOWANIE ZIEMNIAKA
Zygmunt Owsiak, Beata Cieniawska, Tomasz Sekutowski Uprawa ziemniaków w Polsce i na Dolnym Śląsku
Antoni Golachowski, Ewa Zdybel, Ziemniak jako surowiec w przemyśle fermentacyjnym dawniej i dziś

ZIEMNIAK NA MAPIE I W STATYSTYCE
Grzegorz Strauchold Areał upraw ziemniaka na niemieckim i polskim Śląsku (XIX-XXI w.) w publikacjach kartograficznych
Rafał Nowakowski Ziemniaki w industrialnym Wrocławiu? Jak uprawiano ziemiopłody w mieście w okresie PRL

ZIEMNIAK W POLSZCZYŹNIE
Alicja Nowakowska Kariera kartofla/ziemniaka na polu języka polskiego

FENOMEN KULTUROWY ZIEMNIAKA
Piotr Badyna Ziemniak w różnych kulturach na przestrzeni wieków – wybrane przykłady
Filip Wolański Fenomen ziemniaka w polskiej kulturze przełomu XVIII i XIX w.
Irena Korbelářová Bramborové knedlíky jako element kulturního transferu českých zemí a příhraničních regionů
Mateusz Słomiński Ziemniak na Kaszubach

ZIEMNIAK W DIECIE
Agnieszka Kita Przemysłowe przetwórstwo ziemniaczane wczoraj i dziś
Monika Bronkowska, Prozdrowotne walory ziemniaka – fakty i mity

ZIEMNIAK HISTORYCZNO-KULINARNIE
Grzegorz Sobel Ziemniak w kuchni i w anegdocie dawnego Wrocławia
Anna Sutowicz, Zupa ziemniaczana <> jako element reformy żywienia dzieci na przełomie XVIII i XIX wieku na przykładzie wrocławskiego sierocińca Matki Boskiej Bolesnej
Natalia Kotrys, Uniwersytet Wrocławski, Kartofel nie tylko gotowany czyli praktyczne zastosowanie ziemniaka w wybranych polskich książkach kucharskich w I połowie XX wieku
Barbara Techmańska Ziemniak w życiu codziennym powojennych osadników dolnośląskich wsi
Karol Machi Krajobraz kulturowy wsi Nieszkowice (z ziemniakiem w tle) w świetle relacji Zofii Machi

ZIEMNIAK NA ŁAMACH PRASY
Marek Ordyłowski Popularyzacja ziemniaka w przepisach kulinarnych w polskiej prasie kobiecej okresu PRL
Joanna Nowosielska-Sobel Znaczenie ziemniaka na Dolnym Śląsku w drugiej połowie XIX w świetle rolniczych periodyków fachowych
Rościsław Żerelik Kartofel na łamach czasopisma rolniczego

ZIEMNIACZANA PROPAGANDA
Małgorzata Machałek Ziemniaki w niebezpieczeństwie. Udział uczniów w walce ze stonką ziemniaczaną
Kamil Frączkiewicz, „Ziemniaczana republika” – miejsce, rola i symbolika ziemniaka na Białorusi

ZIEMNIAK W ŚWIETLE ŹRÓDEŁ APARATU BEZPIECZEŃSTWA
Robert Klementowski Nadużywanie alkoholu przez funkcjonariuszy aparatu bezpieczeństwa w latach 40-tych i 50-tych. Skala i znaczenie zjawiska

ZIEMNIACZANE INSPIRACJE
Marek Wójcik Z ziemniakiem na tarczy. O ziemniaczanych inspiracjach w sztuce heraldycznej słów kilka
Agata Gabiś, Między motywem a działaniem. Ziemniak w sztukach wizualnych

Nakład

pierwszy nakład

300
Dystrybutor/Dystrybutorzy

Ośrodek Kultury i Sztuki we Wrocławiu

Dostępna u dystrybutora Tak

Kategoria statystyczna Biblioteki Narodowej

Publikacje popularnonaukowe

Temat

Uprawa roślin

Temat

Ziemniaki

Temat

Etnologia i antropologia kulturowa

Temat

Historia

Temat

Rolnictwo i leśnictwo

UKD

Ziemniaki (633.49)
Status/dostępność

Status wydawniczy

Publikacja dostępna

Dostępność w handlu

nieokreślony
Cena

brak ceny

produkt bezpłatny

Opis powiązań

Dodatkowy identyfikator

numer rekordu Biblioteki Narodowej

b6115199