Kontrast
Czcionka:
Szczegółowa informacja o publikacji oznaczonej indntyfikatorem ISBN
Wszystkie metadane publikacji dostępne są pod stabilnym adresem URL:
https://e-isbn.pl/IsbnWeb/record/export_onix.xml?record_id=1572507
Opisy wszystkich publikacji tego wydawcy dostępne są pod stabilnym adresem URL:
https://e-isbn.pl/IsbnWeb/record/export_publisher_onix.xml?publisherId=4505
Opis fizyczny
forma podstawowa
Forma produktu
zawartość podstawowa
liczba stron numerowanych łącznie
Opis bibliograficzny
redaktor naukowy
typ wydania
numer wydania
miejsce wydania
język publikacji
imprint
pełna nazwa wydawcy
adres siedziby
53-345 Wrocław
adres www
numer telefonu
data wydania
data upublicznienia metadanych
Opis marketingowy
Spis treści
Część 1. Turystyka – aktualne trendy i nowe koncepcje / Tourism – current trends and new concepts.......................................................................... 11
1. Porty lotnicze jako obiekty turystyczne / Airports as tourist destinations (Bartosz Rozmund).................................................................................... 13
2. Bushcraft nowym sposobem na wypoczynek w polskich lasach / Bushcraft – a new way to relax in Polish forests (Wojciech Mazur)................. 19
3. Wpływ pandemii COVID-19 na trendy związane ze spożywaniem przekąsek / Impact of the COVID-19 pandemic on snack consumption trends (Martyna Michniewicz, Magdalena Szemiel, Danuta Lesiów, Tomasz Lesiów)....................................................................................................... 24
4. Gospodarka obiegu zamkniętego w sektorze turystyki / Circular economy in the tourism sector (Zenon Foltynowicz).......................................... 38
5. Uwarunkowania i stan turystyki osób z niepełnosprawnościami w Polsce. Zmiany i zagrożenia / Conditions and state of tourism of people with disabilities in Poland. Changes and risks (Stanisław Francuz)...................... 46
Część 2. Wpływ postępu w zakresie wiedzy o żywieniu i żywności na turystykę / The impact of advances in food and nutrition knowledge on tourism... 63
6. Tradycyjne i innowacyjne dżemy w diecie turysty / Traditional and innovative jams in a touristʹs diet (Sylwia Przybylska, Piotr Przybylski)......... 65
7. Saliny jako źródło wiedzy o soli morskiej i atrakcja turystyczna / Salins as a source of knowledge about sea salt and as a tourist attraction (Maria Śmiechowska)............................................................................................ 78
8. Tradycje kulinarne Dolnego Śląska / Culinary traditions of Lower Silesia (Maciej Oziembłowski, Michał A. Oziembłowski)..................................... 87
9. Rola kawy w turystyce / The role of coffee in tourism (Ewa Czarniecka-Skubina).................................................................................................... 108
10. Wskazówki żywieniowe dla osób po przebytym COVID-19 / Dietary guidelines for people after COVID-19 (Zuzanna Goluch)........................ 119
6 Spis treści
Część 3. Wiedza o obiektach i trasach turystycznych / Knowledge of tourist sites and routes................................................................................................. 127
11. Śladami dzieł Marianny Orańskiej i jej spadkobierców / Traces of the works of Marianna Orańska and her successors (Jerzy Organiściak)....... 129
12. Poeci i pisarze w regionie kaliskim jako przykład nowego podejścia do zwiedzania / Poets and writers in the Kaliski region as an example of
a new approach to sightseeing (Andrzej Matysiak)................................... 175
13. Zapomniane kościoły drewniane Sudetów / Forgotten wooden churches of the Sudetes (Witold Hermaszewski, Witold Papierniak)....................... 185
14. Nowa Huta jako atrakcja turystyczna / Nowa Huta as a tourist attraction (Joanna M. Dziadkowiec).......................................................................... 202
15. Artystyczne i turystyczne walory barokowych kaplic we wrocławskiej katedrze i w kościele św. Wojciecha / Artistic and tourist values of baroque chapels in Wroclaw cathedral and St. Adalbert church (Edmund Całus)......................................................................................................... 211
16. Niezwykłości przyrodnicze Madagaskaru / Natural wonders of Madagascar (Grażyna M. Lisewska) ..................................................................... 224
Zakończenie ...................................................................................................... 235
Bibliografia ....................................................................................................... 236
Spis fotografii .................................................................................................... 253
Spis map ............................................................................................................ 255
Spis rysunków.................................................................................................... 256
Spis tabel ........................................................................................................... 256
Summary............................................................................................................ 257
Tekst promocyjny
Słowa kluczowe: przewodnik turystyczny, bushcraft, zdrowe przekąski, saliny, pandemia, COVID-19, turystyka osób z niepełnosprawnościami, ziemia kaliska, Marianna Orańska, kościoły drewniane, Nowa Huta, gospodarka obiegu zamkniętego, kawa, barok.
Kategoria statystyczna Biblioteki Narodowej
Kategoria Thema
Status wydawniczy
Dostępność w handlu
Opis powiązań
Publikacja elektroniczna online lub do ściągnięcia
DOI